INVENTS

INVENTS

dijous, 14 de març del 2019

SÓLLER

EL POBLE DE SÓLLER.






INDEX:


1.Introducció.

2.Toponímia. 


3.Planol.

4.Història.

5.Llocs d' interés turístic i històric.

6.Festes i celebracions populars.

7.Plats típics.

8.Personatges destacats.

9.Conclusió. 

10.Bibliografia. 






INTRODUCCIÓ





Es treball tracta del poble de Soller, xerra de l' historia, els personatges mes destacats, origen del nom i moltes coses mes.El municipi de Sóller es troba a una vall al centre de la Serra de Tramuntana, al nord de Mallorca, envoltada pels puigs més elevats de l' illla.

Hi ha aproximadament 14.041 habitants.









TOPONÍMIA

El seu gentilici és solleric.

ESCUT DE SÓLLER.











PLÀNOL













HISTÒRIA

PIRATES I CONTRABAN:

Hi ha hagut trobades que demostren l' existencia del principi de la cultura talaiòticaa l'illa. ls romans havien esmentat Sóller per primera vegada quan varen ocupar l' illa l' any 123 a.c. En aquella época, als mallorquins es guanyaven la vida agrícola i ramadera, però sobretot amb piratería i com a mercenaris,per exemple, durant la segona Guerra Púnica.

Però per els mallorquins, la piratería  no era només una Font d' ingresos sinó també va portar grans perills, especialment per aquells que vivien a prop del mar, entre els quals el Sóllerics, geogràficament aïllades. Els agressors contínuament intentava prende les ciutats. Els pobles de les illes va intentar protegir-se amb una xarxa de Torres de guaita, instal.lada al voltant de tota l' illa.

Una batalla en particular, en el maig de 1561, era una de les nombroses que va ser durant l' época de la invasió dels moros a Mallorca, encara se celebra avui. Cada any, el segons dilluns de maig, una representació de les diferents batalles se celebra, a partir del port de Sóller, ambel desembarcament dels moros, fins arribar a Sóller, amb la batalla final, a la plaça de Sóller on els Sollerics celebraven la victoria. I elshabitants de Sóller vestits a la manera tradicional de pagesos i moros.



ALFINAL DE L' AÏLLAMENT  GEOGRÀFIC:
A principis del segle XX, Sóller va començar a enfrontar-se a un dels seus grans problemas per al desenvolupament econòmic:el seu aïllament de la Serra de Tramuntana. Els habitants volien construir un sistema ferroviari que passaria de vall de la Tramuntana, per tal de poder duemes de pressa y fàcilment ses seves molt apreciades taronges de Sóller a la capital. Aquest projecte es va iniciar l' any 1905 i va acabar el l' any 1912. 
El viatge a bord del Express de taronges, construït per Ferrocaril Sóller, ara passa a través de 13 túnels.
Dos anys més tard, una línea de tranvía es va inaugurar, que serveix principalment per el transport de fruites i verdures, esta conectat amb el seu port de Sóller.
La definitiva obertura cap a Palma de Mallorca es va fer al final dels noranta.









LLOCS D'INTERÉS TURÍSTIC I HISTÒRIC




   Iglesia Sant Bartomeu.










     
                                      
                                                   Museo Can Prunera.   







                                    
    
 Casal de Cultura de Sóller.







                                                                     
                                                                  Estación de Sóller. 














FESTES I CELEBRACIONS POPULARS

A Sóller trobarem diferentes festes durant l'any.
Entre les més destacades són: La segona semana de maig La Fira de Sóller es el dia de la festa mayor i que la gent se sent orgullosa, Es Firó, durant la primera quinzena de juny, Sa Fira de la Taronja  jornades de taronja en diferents restaurants i hotels de Sóller, port de Sóller i Fornalutx, Sa Mostra el Festival Folklòric internacional que reuneix a grups d' arreu del món durant el mes de juliol i que durant tota aquesta setmana recorr diferents escenaris de Sóller, Port de Sóller, Fornalutx, Deyà, Palma..., finals de juny las festes de Sant Pere al port de Sóller, a l'agost, el dia de Sant Bartomeu dedicada a la patrona de Sóller, on podreuveure i participar en l'epectacle de foc feta pel  Escaltabutzes i diversos esdeveniments musicals, culturals i esports durant tota la setmana, al setembre el Festival de música clàssica.









PLATS TÍPICS


A tots els restaurants del municipi la carta conté plats tan tradicionals com sopes mallorquines o porc de frit. Per el postre l'enseïmade Mallorca que es pot servir rellena de res, o de crema, o crema de cabell de àngel. En la gastronomía local no pot deixar d'assaborir els embotits que es fan a Sóller d'una manera artesanal, com la sobrasada, botifarrons o paté de porc. Després menjar una toranja conreada a la vall, el licor que es fa amb sa taronja o la dolç peculiar que només es fa a Sóller: les garrovetes del papa de rovell d' ou i sucre. Sóller  és també sinònim d' oli d' oliva amb la reconuga qualitat ofert per la denominació d' origen Oli de Mallorca.




                                        
Sopes Mallorquines.

                                                                         Frit de porc.
                   
                                     









Enseïmada.









                                                                     Embutits.



       


PERSONATGES DESTACATS.

El capità  Angelats
El sergent Soler
El Turk Ali Ochiali










CONCLUSIÓ

Fer aquest treball m' ha duit molta feia ja que colcunes coses no sortien i altres que no surten per cap banda.







BIBLIOGRAFIA



https://www.bing.com/search?

q=comida+tipica+de+S%C3%B3ller&qs=n&form=QBRE&sp=-1&pq=comida+tipica+de+s%C3%B3ller&sc=0-23&sk=&cvid=9ACD6EFF95604691BB03D00CA24B10F6

http://www.ajsoller.net/turisme/turismeinfo.es.html?cIte=21491



http://www.ajsoller.net/turisme/turismeinfo.es.html?cIte=21491