INVENTS

INVENTS

divendres, 8 de novembre del 2019

AUTOGIRO

AUTOGIRO

-Què és?:

L'autogir és una aeronau d'ala giratòria, és a dir, vola com els avions però la seva ala és un rotor que gira per l'acció de vent que el travessa de baix a dalt. Per això, es pot considerar un híbrid entre l'aeroplà i l'helicòpter: a l'igual que l'aeroplà, el seu propulsió es realitza mitjançant una hèlix, però, a més d'ales, té un rotor com l'helicòpter.


-Història:

El autogir va ser invenció de l'enginyer espanyol Juan de la Cierva, qui va desenvolupar el rotor articulat que més tard farien servir els helicòpters. En el seu primer vol, l'autogiro va aconseguir recórrer 200 metres en 1917 i més tard, va realitzar el primer viatge entre aeròdroms des de Getafe a Quatre Vents en 1918. Cal destacar que Juan de la Cierva mai es va interessar pels helicòpters, als quals considerava massa complicats per volar i propens als accidents.

En cas d'una parada d'el motor en vol, l'autogiro planeja i comença a descendir lentament, tal com cau la llavor d'un sicòmor, que té una forma d'hèlix que fa que caigui suaument de l'arbre en Autorrotación.1 Com més ràpid ho faci, tant més ràpidament giren les pales de rotor, emmagatzemant energia i proporcionant major sustentació. També en un helicòpter es pot recórrer a la autorotació per prendre terra sense motor, però el pilot ha d'actuar sobre el pas col·lectiu i col·locar el rotor en règim de autorotació. En canvi, un autogir vola sempre en autorotació.

L'autogir mallorquí:

Pere Sastre Obrador va ser un inventor autodidacta que amb tan sols 26 anys i amb senzills coneixements de matemàtiques, física i dibuix tècnic i gairebé nuls fons, va dissenyar, va estudiar i va fer els plànols d'una aeronau amb forma en part d'avió però sense ales i en part a un helicòpter doncs posseïa quatre pales disposades en creu horitzontalment i en plans diferents sobre un eix vertical no connectat a l'motor, a més posseïa dos flotadors i quatre rodes, amb dos timons de deriva i profunditat a la cua. La seva idea era crear una aeronau que s'enlairés verticalment i poder-la dedicar en particular a el rescat marítim, d'aquí el seu dos flotadors.


1 comentari: