INVENTS

INVENTS

divendres, 15 de novembre del 2019

Gran invent cientific La Bombeta

                                                                 La Bombeta

és un dispositiu que produeix llum mitjançant l'escalfament per efecte Joule d'un filament metàl·lic, en concret de tungstè, fins posar-lo a l'vermell blanc, mitjançant el pas de corrent elèctric. Amb la tecnologia existent, actualment es considera poc eficient, ja que el 85% de l'electricitat que consumeix la transforma en calor i només el 15% restant en llum.


Com s'ha creat?



                        La Seva Historia

Joseph Wilson Swan va rebre la patent britànica per al dispositiu en 1879, al voltant d'un any abans que Thomas Alva Edison. Swan va comunicar l'èxit a la Societat Química de Newcastle (Newcastle Chemical Society), i en una conferència al febrer de 1879, va mostrar un llum funcionant. A l'començament d'aquest any va començar a instal·lar bombetes en llars i senyals a Anglaterra. El 1881 va crear la seva pròpia companyia, The Swan Electric Light Company, i va començar la producció comercial. Thomas Alva Edison va ser el primer a patentar una bombeta incandescent de filament de carboni, viable fora dels laboratoris, és a dir, comercialment viable. La patentar el 27 de gener de 1880 (núm 285.898).

Anteriorment, altres inventors havien desenvolupat models que funcionaven en laboratori, incloent a Henry Woodward, Mathew Evans, James Bowman Lindsay, William Sawyer i Warren de la Rue.

L'alemany Heinrich Göbel havia registrat la seva pròpia llum incandescent en 1855, i l'11 de juliol de 1874 es va li va concedir a l'enginyer rus Aleksandr Lodygin la patent núm 1619 per un llum incandescent. L'inventor rus va utilitzar un filament de carboni. Posteriorment, les millores d'Edison van permetre que la llum incandescent tingués una durada més llarga.


La bombeta és un dels invents més utilitzats per l'home des de la seva creació fins a la data. Segons una llista de la revista Life, és la segona invenció més útil de segle XIX. La comercialització de la bombeta per part de la companyia d'Edison va estar plena de disputes per les patents amb els seus competidors.


                











2 comentaris: