INVENTS

INVENTS

dimarts, 10 de desembre del 2019

L'eixugaparabrises

L'EIXUGAPARABRISES

El limpiaparabrisas fue uno de los primeros elementos de seguridad activa incluidos en el automóvil.
Resultado de imagen de primer limpiaparabrisasResultado de imagen de primer limpiaparabrisas
Un eixugaparabrises és un dispositiu utilitzat per a eixugar la pluja o la brutícia del parabrisa d'un vehicle o mitjà de locomoció.
Aquests dispositius estan formats per un braç en el qual reposa una escombreta, que és l'element encarregat de la neteja del vidre, el funcionament es produeix quan el conductor acciona el comandament destinat per al seu ús donant lloc a un moviment que gira en sentit oscil·latori sobre la superfície de l'vidre.

El mecanisme consistia en una palanca que es manejava manualment des de dins de el vehicle, movent-se el ressort de el braç cap enrere i cap endavant, amb un contrapès que assegurava el contacte entre l'escombreta i el vidre. Després de realitzar el seu recorregut per la finestra, un ressort retornava automàticament el braç a la posició inicial.
D'aquesta manera, es produïa l'eliminació dels flocs de neu, les gotes d'aigua, les boles de pedra o altres substàncies com fang i partícules de pols, sense veure afectada la visió del pilot o dels passatgers. A més, quan no feia falta, l'eixugaparabrises podia ser desmuntat de l'vidre.
Resultado de imagen de mary anderson

La inventora d'aquest dispositiu va ser na Mary Anderson. L'invent d'aqueta dona va néixer en un viatge anterior a Nova York, quan es va adonar de les complicacions que patien els conductors, baixant-se constantment a netejar amb les seves mans el parabrises.

XICLET

                                         EL XICLET

QUE ES EL XICLET O GOMA DE MASTEGAR?

El xiclet o goma de mastegar és una llaminadura per a mastegar amb gust dolç. Si bé la major part de les actuals empren una base de plàstic neutre, l'acetat polivinílic, fins fa relativament poc temps el xiclet utilitzava encara la saba d'un arbre tropical, fet al qual deu el nom. El seu nom prové del xicle cosa agafatosa via l'espanyol, que és un polímer gomós que s'obté de la saba de l'arbre Manilkara chicle, un arbre de la família de les sapotàcies originari de Mèxic i Amèrica Central. Perquè té un gust dolç i aromàtic, nombrosos pobles amerindis l'utilitzaven per a mastegar.











   Resultado de imaxes para EL CHICLE ANTIGUO

QUI VA IVENTAR EL XICLET?
En clau d'humor, Guillermo Summers
Imaxe relacionada
DE QUE ESTA FET EL XICLET?





No obstant això, els xiclets no sempre han estat fabricats de la mateixa manera, encara que s'han consumit des de fa molts anys. De fet, antany es feien per mitjà de la saba d'un arbre. En aquest cas, estem parlant del conegut com sa podella, que s'observa en les selves tropicals d'Amèrica llatina.

QUIN ES L'ORIGEN DEL XICLET?
Origen de la paraula xiclet. La paraula xiclet prové de la veu náhuatl tzictli, que pot traduir-se com 'cosa enganxosa'. Originalment, es referia a la resina gomosa que flueix de el tronc d'un arbre conegut com chicozapote, també anomenat sapodella, que és originari de les selves Mèxic i Amèrica Central.

QUAN TEMPS ES TARDA A DEGRADAR UN XICLET?






LA GRAPA QUIRÚRGICA

LA GRAPA DE LES FERIDES
Jo e triat aquest invent perque crec que es molt interesant de la manera que o curen tot els metges,les grapes són S'utilitzen per tancar les incisions després de la cirurgia. Les grapes poden ser una millor opció en alguns casos que els punts o sutures. A diferència dels punts de sutura, les grapes no es dissolen a mesura que la incisió o la ferida cicatritza. Per aquesta raó, requereixen una cura especial i han de ser remoguts pel seu metge una vegada que la incisió hagi curat.


Les sutures i les grapes quirúrgiques es fan servir per tancar les ferides mentre curen.
Cal llevar-les en el transcurs de 4-14 dies. La data concreta per treure-depèn de la ubicació. La data per a llevar-les no ha de posposar.



Com saber si un ferida està infectada?
 Pus o secreció. 
Mala olor procedent de la ferida. Febre, calfreds. 
Està calenta a el tacte.
Enrogiment.
Dolor o molèstia a l'tocar-se.



Enllaç per poder mirar un video de com es posen les grapes .
https://youtu.be/hvVnWIUTjVk

Enllaç per poder mirar un video de com es lleven les grapes.
https://youtu.be/q5p7KxaAAww






Quan s'han de llevar les grapes segons el lloc on les tens?
Cara: 4-5 dies Coll: 7 dies
Pit, abdomen i esquena: 7-10 dies
Cuir cabellut: 7-10 di Braços i dors de les mans: 7 dies Cames i part superior dels peus: 10 dies Dits de les mans o dels peus: 10-14 dies Palmells de la mans i plantes dels peus: 12-14 dies Sobre una articulació: 12-14 dies

Quan es necesari posar grapes?
Es necesari posar grapes cuan son ferides molt greus ,com apendicitis,o ferides molt profundes 








Diari trimestral // 1r trimestre

NOTICIES PRIMER TRIMESTRE .
Listeriosis : La listeriosis , es una infecció que prove d'una vacteria que es diu : Listeria monoytogeno .Aquest any a España , més concretament a "Andalucía" han mort 260 persones , entre elles , dones embaraçades , gent major ,... Aquestes morts venen de la carn , més literalment "Carne mechada" .  El 22 d'agost de 2019.


Dana : La gota freda, més coneguda pels meteoròlegs com a DANA , és una pertorbació atmosfèrica extratropical no frontal que pot provocar precipitacions violentes i intenses durant unes hores o dies, acompanyada de vent, llamps i calamarsa. Afecta superfícies molt reduïdes i segueix trajectòries imprevisibles.
El seu origen està íntimament relacionat amb el corrent en jet o jet stream. Una trajectòria molt ondulada d'aquest pot produir l'estrangulació d'un tàlveg , quedant així aïllada una massa d'aire fred d'origen polar enmig d'aire d'origen tropical. La gota freda, que conserva el seu gir ciclònic, es converteix en una baixa pressió en altura, cosa que produïx inestabilitat i afavoreix la convecció. La gota freda serà més important com més gran sigui la temperatura del substrat, terra o mar, ja que el vapor d'aigua ascendeix sobtadament arrossegat per la inestabilitat i condensant-se, formant ràpidament núvols no gaire extensos però de més de 10 km en altura.
Encara que les gotes fredes són freqüents en la totalitat de les latituds mitjanes, adquireixen especial importància en els entorns mediterranis, càlids i en els quals el mar proporciona abundant humitat, considerant-se pel seu breu període de recurrència un tret característic del règim pluviomètric d'aquest clima. Aquestes pertorbacions són freqüents en la península Ibèrica en les estacions intermèdies, sobretot a la tardor, durant els mesos de setembre i octubre, encara que també poden aparèixer a l'estiu en la serralada Cantàbrica, però amb un caràcter més secundari respecte a les pertorbacions tradicionals polars.
                                                                                                                           
Atacs pous petrolers (EUA) : 14 de septembre del 2019,Atacs amb drons i misils de creuer a la nit  a les mines petroleres de Aràbia Saudita , es el lloc o les mines més extenses del món, hon tenen més petroli.La tècnica per extreure petroli és el Fancking
L'ultim preu del barril de brent és de : 57,91 euros .





Thomas cook : 21 de septembre Thomas cook cau del sector, i deixa sense vols , hotel i treball a molta gent i turistes de les Balears . Ara mateix Thomas cook ho a comprat una empresa Xina .Ha estat sens dubte la notícia de les illes a n'aquests dies , estam parlant del tour operador més antic del món . Aquesta noticia a afectat al final de la temporada a les illes.



























dijous, 5 de desembre del 2019

NOTICIES DE 1r Trimestre

BLOG DE NOTICIES:


- LISTERIOSIS:
Data:22 d´agost de 2019
Lloc: Sevilla (Andalucía), España
La listeriosis ès una infecció debuda a la bacteria listeria monoytogeno. Aquest any han mort 260 persones que estaben embaraçades , gent mayor. 

-DANA:
El significat d´aquesta paraula és depressió aillada a nivells alts.
Es un fénomen meteorológic  anual que sol coincidir amb el inici de tardor i primavera en el mediterrani occidental.

- ATAC POUS PETROLIERS (EUA):
El 14 de setembre de 2019 va haver un atac al patrolí i desde ara el petrolí es més car , que serían 65 dolars .
La tecnica de extreure petrolí se nom Fracking.

-THOMAS COOK:
El 21 de setembre de 2019 Thomas cook va deixar Balears penjats 600.000 persones sense hotels , vols i transports.Els llocs que eren: Balears, Canaries i Costa Brava. I era un operador de hotels , avions i transports.

EXTRA:

- POLÍTICA :
La política es el proces de tomar decisions que apliquen a tots els membres de una comunitat humana.
Es rey el 10 de decembre comenzara la ronda de consultes per la investidura.

-ORIGEN DE BLACK FRIDAY:
El origen de aquesta tradicció són els Americans i se fa recrear el 24 de setembre de 1869. També es un molt revelent per els comerços globals tant per volum de ventes com per marca el començament de la campaña de Nadal. Els comerços ofereixen descontes considerables en els seus productes.