INVENTS

INVENTS

dimarts, 18 de desembre del 2018

EL CAFÈ(Natali Duque Serra).




EL CAFÈ





QUÈ ÉS?

El cafè, és el nom de llavor del cafeto, un arbre que creix naturalment en territorio etíop i pertany al grup de les rubiàcies. L' arbre del café té entre quatre i sis metres d' alçada, les fulles son de color verd, les flors són blanques i els seus fruits s' exposen en baies vermelles.
El cafè és una beguda de cafeïna  que gaudeixen de milions de persones arreu del món.
La beguda es fa filtrar aigua calenta a través de grans de café, que produeix un ríc líquid fosc i aromàtic.


ON SA CULTIVA.

El cultiu del cafè s'estén sobre una àrea molt àmplia de la terra, concentrada entre els dos tròpics, el de càncer i de Capricorn.

AMÈRICA: Amèrica del Sud, Brasil, Colòmbia, Amèrica Central, Costa rica, Guatemala, Puerto Rico.
ÀFRICA ORIENTAL I OCCIDENTAL: Kenya, Tanzania, Uganda, Etiòpia, Camerun i Costa d' Ivori, Congo, Madagascar, Rwanda i Angola.
ÀSIA: Vietnam, India, Indonesia, Java, Sumatra, Filipinas, Malàisia, Tailandia i Sri Lanka.
OCEANIA: Austràlia, Hawaii.







Hi ha dos tipus de café:
 
Café de aràbica: Té un sabor més delicat i un aroma més refinat que la varietat Robusta, encara que les plantes de cafè aràbica són més delicades i difícils de conrear.


Café de robusta: Requereix condicions menys exigencias de cultiu que el café aràbica, té un major contingut de cafeïna, un gust més potent i major acidesa.

                                                                               

                       
 ARÀBICA.
ROBUSTA.





BENEFICIS DE BEURE CAFÉ.
1. Aliat contra el Parkinson.
2. És bo per la vista cuan es gra no esta tostat.
3. Redueix el risc de diabetes.
4. Aliat contra l' Alzheimer.
5. Millora la memoria.
6. Més café, menys cáncer.

CONSEQÜENCIES DE BEURE CAFÉ.
1. L'ansietat i estrès.
2. Deshidratació.
3. L'excés fa malbé el teu cor.
4. Redueix la fertilitat.
5. Problemes en l'embaràs.
6. Pot ser addictiu.

És recomendable beure entre tres i quatre tazas de café al dia per obtenir la malloria dels beneficis que te aqueta beguda, a partir de la quinta taza els beneficis es redueixen, i prodria presentarse problemas.



COM S' ELABORA.
1. El cafeto es un arbust que se sol criar en llocs amb sombra.
2. Produeix uns fruits verds de 10 a 15 mm.
3. En set o onze mesos maduraran, se tornen vermells i sa cull manualment.
4. El fruit del cafeto esta compost per dos grans.
5. Es seca, i se separen els grans de pulpa, i se sequen i es torra.




































tebac maykil

                                        EL TABAC

El tabac és una droga recreativa legal produïda, entre altres coses, amb diverses espècies del gènere Nicotiana , que contenen nicotina, tot i que una gran part de la nicotina d'aquest producte és afegida artificialment. Hi ha proves que apunten que és fortament addictiva. El tabac es pot consumir de diverses maneres: en cigarret, pipa, havà, aspirat, mastegat, etc

 El tabac és originari d'Amèrica tropical i no és una droga nova. Ja 3.000 anys abans de Crist aquesta planta s'havia estès pel Carib i les poblacions indígenes de la zona ia la consumien abans que Cristòfor Colom arribarà fins a terres llatinoamericanes.

De fet, el tabac ja apareix en les restes de l'art precolombina i els espanyols que van visitar la zona ja comptaven que els nadius americans fumaven fulles seques de tabac enrotllades.

 

El mexicans trobaven al tabac com a medicina .

 Sembla ser que l'origen del tabac va estar a la zona andina entre Perú i Equador i podem datar-entre el 5000 i el 3000 aC. Quan els espanyols van arribar a la fi del segle XV el consum s'havia estès per tot el continent. Els seus usos eren diversos: es fumava, es mastegava, es menjava, se li donava usos medicinals rituals i fins afrodisíacs.

Característiques del tabac

Com a característiques del tabaquisme es pot dir que en ser instal·lada es transforma en unhábito crònic i que al seu torn esdevé en malalties greus cròniques, com les del índole delcorazón, cardiovasculars i cervell vasculars i de les vies respiratòries.

 

el pais amb mes produccio del tabac es cuba.

Resultado de imagen de mapa de produccion de tabaco 

Exportacions

Resultado de imagen de mapa de produccion de tabaco 

 

Nicotiana tabacum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-098.jpg

 

tabacum és una herba anual, biennal o perenne, pubescent-glandulosa, robusta, de 50 cm fins a 3 m d'alçada. L'arrel és llarga i fibrosa. La tija és erecte, de secció circular, pilós, enganxós i viscós al tacte. Es ramifica prop del seu extrem superior, produint fulles denses,

 



L'Organització Mundial de la Salut (OMS, en anglès WHO - World Health Organization) és un organisme especialitzat de les Nacions Unides fundat el 1948, l'objectiu és assolir per a tots els pobles el màxim grau de salut, definida en la seva Constitució com un estat de complet benestar físic, mental i social, ...

Resultado de imagen de que es la OMS



EL SUCRE

QUÉ ES EL SUCRE? 
El sucre és un substancia cristal·lina, que generalment és de color blanca és molt solubre en aigua i de gust és molt dolç. 

D'ON PROVE?
El sucre és procedeix de dues plantes diferents:
·La canya de sucre, de la qual es treu el seu suc.
·Remolatxa sucrera, de la qual es treu de les seves arrels.

PER QUÉ S'EMPLEA? El sucre és un conservant natural que s'amplea per posar en el aliments com per exemple: els postres, per elaborar begudes alcoholiques, per fer sucs, confitures...





TIPUS DE SUCRE:
Hi ha 6 tipus de sucres:
1. Sucre Moreno
2. Sucre Demerara
3. Sucre Muscovado
4. Sucre Castor
5. Sucre Turbinada
6. Sucre Icing suger

MALALTIES RELECIONADES AMB EL SUCRE
Caries, fam descontrolada, aument de pes, diabetis, obesitat, càncer de pàncrees, Insuficiència renal crònica, hipertensió arterial, malnutrició...

dilluns, 17 de desembre del 2018

El Te

Que es el te i de on ve?

El te es una beguda estimulant originaria de la Xina. el te es una infusió preparada amb fulles secas picades o brots que ve del arbust Camellia Sinesis en aigua calent, es un arbust que a crescut al extrem oriental pero actualment es planta a molts de llocs diferents i tambe se utilitza per medicaments tradicionals xines, les fulles sempre son verdes, aquesta beguda té un sabor fresc y un poc amarg. Apart es diu que el tots els tipus de te son bons per a la salud i que pot disminui el risc de problemas com per exemple: infarts, etc...



Tipus de te.

Hi ha moltes varietats de te els mes coneguts son el te verd, te blanc, te Oolong, te negre, te Pu Erh i te amarillo, apart hi ha molts de tipus més de tes, el mes conegut de tots aquest es el te verd que tambe es el mes favorit a Asia


On es produeix.

En el països on es produeix més es a Xina que es en el que es produeix més, India, Kenia, Sei Lanka, Turquía, Vietnam, Irán, Indonesia etc...


On es situa a un mapa.






                                                                             L'ARROS


- Origen del arroz = Los cultivos de arroz se inicia en Asia, concretamente entre la India y china hace 7000 anys.De hecho en chino tanto con japonés sano palabra arroz es un sinónimo de menja.
-Com es cultiva =Es cultiva en grans plantacions , el arros pot venir de dues formes un llarg i l’altre mes petit. 


-Que es pot fer amb el arros=Es pot fer el mític plata de chuchi que es fa aparti de arros i peix 

El Sucre





El sucre es una substància dolça,
cristal·litzable, blanca o incolora
quan és pura.






Producció


La producció mundial de sucre en el 2015 va arribar a ser de 169.083.000 tones. D’aquesta producció en trobem al voltant d'un 19% que es poduïda a través de l'extracció dels sucres de la remolatxa sucrera , i al voltant del 80% que es produïda mitjançant l'extracció de la canya de sucre
Altres fonts d'extracció de sucre menys importants podrien ser la palmera datilera ,l'auró desucre i Cocoter.




Canya de sucre
Cultiu de canya de sucre requereix un clima tropical o temperat, amb un mínim de 60 cm d'humitat anual.
A les regions principals de cultiu, com ara Maurici, Puerto Rico, Índia, Indonèsia, Pakistan, Perú, el Brasil, Bolívia, Colòmbia, Austràlia, Equador, Cuba, el Filipines, El Salvador i Hawaii, els cultius de canya de sucre pot produir més de 15 quilos de sucre per metre quadrat de terra.


 Malaltia relacionada amb el sucre:

Diabetis
Es una malaltia del páncreas,que consisteix en que el páncreas no produeix insulina(s'insulina es una hormona que regula el sucre en la sang).
Els malalts han de injectarse insulina per controlar el sucre en la sang.
Educolorant natural (stevia)
Video produccio sucre d'adalt: https://www.youtube.com/watch?v=LATF6riG8oI
Conclusió:
Aquest treball m'ha agradat ferlo perque ha estat un tema interessant i he apres moltes coses noves,i tambe mha ajudat a practicar la seleció de informació, perque he trobat molta informació.



Cacau


                          Cacau









Origen i cultiu del cacau natural.

Origen:

El cacau que va agradar més a la gent és un producte totalment mexicà, a cada territori sa dli donava un us diferent. A sud Amèrica omés s'emprava la polpa, la feien fermentar i produien una beguda alcoholica, però la polpa era molt delicada i és descomponia rapidament, havien de comptar amb una manerde d'amegetzemar-lo i transportar, i els grans del cacau varen ser ideals per això. Una vegada que el grà es va convertir amb la part util del cacau, va començar un procés de selecció ja que els que tenien un gust menys amarg eren mes aptes.
Que és el cacau?
El cacau és un fruit d'origen tropical que provié de l'arbre del cacau, el seu nom científic és ¨Theobroma¨cacao que en grieg significa “aliment dels deus”.
Hi ha tres tipus de cacau:


-Cacau criollo.
-Cacau forastero.
-Cacau trinitario.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           












Arbre del cacau i caracteristiques
L' arbre del cacau te les següents característiques:
Te una altura de 4 a 8 m.
•Els seus fruits son baies allargades, que contenen de 30 a 40 semilles de color marró-vermellos per fora, cubertas de una polpa blancadolça i comestible.
• El seu hábitat natural són els boscos humits tropicals de clima cálid.
• Tarda entre 5/6 anys en treure els seus primers fruits, i 6 messos en madurar.







Mapa del cultiu del cacau:
El cacau es cultiva en una franja que s'estén a 10 graus al Nord i 10 graus al Sud del equador. El 70% de la producció mundial ve d'Africa de l'oest,siguent Costa de ,arfil i Ghana els principals productors de cacau, peró els més estimats es troben a Ecuador i Venezuela.











Comerç:

La comercialització del cacu sa realitza per els diferents mercats, nacionals i internacional, através de cooperatives, de productors, i en forma independent mediant productors individuals.
Cada vegada hi ha més compradors de cacau que visisten el pais d'origen per fer negosis directament amb els productors i en el mercat poc a poc s'introdueixen xocolates amb ´origen´i tenen grans porcentatges de cacau i destaquen les seves qualitats.















                               La Sucre







                                                          Que Es La Sucra 

Substància cristal·lina, generalment blanca, de sabor molt dolç, que es troba en el suc de moltes plantes i s'extreu especialment de la canya dolça i de la remolatxa; s'empra en alimentació com a edulcorant nutritiu i generalment es presenta en pols de cristalls petits





                                     D'on Ve La Sucre 



El sucre procedeix de dues plantes diferents: la canya de sucre, de la qual es treu el seu suc; i la remolatxa sucrera, de la qual es processen les seves arrels. Les màquines premsen la canya per obtenir el suc mentre que les arrels de la remolatxa sucrera són posades en aigua calenta per extreure'ls el sucre.



                                               Careteristiques 

Pertany al grup dels hidrats de carboni simples, dels disacàrid, més concretament. És una sacarosa que es troba en grans quantitats en aquestes 2 plantes esmentades anteriorment i en més o menys quantitat en totes les plantes. El sucre és incolor, inodor i soluble a l'aigua.


                                              Malalties


  1. depressió
  2. addiccions
  3. demència
  4. Esquizofrènia
         
                                     Es Dolent Per La Nostra Salut




                                                                                                                      pedro jose morales